2015-08-28 02:17:41• hírek • Kocsis Zoltán

Lung – felemelkedés és bukás 90 percben!

Nem túl eseménydús meccseken a Videoton hazai pályán is kikapott a Lech Poznantól, míg a Steaua nyert ugyan egy góllal Trondheimban, ám a Rosenborg továbbjutását nem fenyegette veszély. A meglepően erőtlen Astra 80 percig őrizte előnyét Alkmaarban, ám az AZ az utolsó tíz percben két gólt is lőtt - Silviu Lung hathatós közreműködésével.

A Videoton kettős vereséggel búcsúzott a labdarúgó Európa Ligától: a székesfehérvári csapat azután, hogy egy hete vendégként 3-0-ra maradt alul, a csütörtöki hazai visszavágón 1-0-ra kapott ki a lengyel Lech Poznantól a selejtező negyedik fordulójában, amelyben már a főtáblára jutás volt a tét.

Az első félidőben a Videoton birtokolta többet a labdát, de a vendégek 16-osának előterébe érve hiányzott az ötletesség a játékából. A lengyel együttes - amelyben kezdőként ott volt a magyar válogatott Kádár Tamás - visszafogottan, "takarékon" futballozott.

A fordulást követően nem változott a játék képe, de egy nagy védelmi hiba után hátrányba került a magyar bajnok, a párharc pedig ezzel végérvényesen eldőlt. A folytatásban egyik csapat sem "szakadt meg", így az eredmény már nem változott. A meccs krónikájához hozzátartozik, hogy a hajrára a Lechben pályára lépett Holman Dávid és Lovrencsics Gergő is.

A székesfehérvári volt az utolsó állva maradt magyar csapat a nemzetközi porondon. A Debrecen az EL-selejtező harmadik, a Ferencváros a második-, az MTK pedig az első fordulójában esett ki.

Nem hozott különösebb izgalmakat a mérkőzés Trondheimban sem, ahol a Rosenborg három gólos előnye tudatában nem erőltette a dolgot, a Steaua pedig nem tudott komolyabb nyomást gyakorolni ellenfelére. A szakadó esőben Sulley Muntari hibájára volt szükség az első félidő utolsó perceiben, hogy Anders Konradsen a meccs első komolyabb lehetőségét kialakíthassa.

A második félidőre aztán némileg megélénkült a meccs, köszönhető ez elsősorban a Steauának, amely az 54. percben meg is szerezte a vezetést, miután Alex Chipciu passza után Adrian Popa a kapus mellett is elvitte a labdát. A góltól felbátorodott a Steaua, komoly fölényt alakítva ki, ám nagy helyzetig csak Niculae Stanciu jutott. Az utolsó negyed órára aztán feladták a románok a szélmalomharcot, míg a rendkívül takarékos Rosenborg csak Mike Jensen révén jelezte, tudja merre van a vendégek kapuja. A Rosenborg ezzel több mint egy év után szenvedett vereséget hazai pályán, ám a továbbjutás fényében vélhetően ez kevéssé zavarja őket.

Egyedül az Astra várhatta előnnyel a visszavágót és ezt szűk félóráig senki és semmi nem is veszélyeztette. Ekkor azonban beindult az Alkmaar kontra Silviu Lung párharc: előbb Markus Henriksen, majd egy támadáson belül Jop van der Linden, Thom Haye és ismét Henriksen lövéseit kellett védenie. Az Astra túlságosan bátortalanul és óvatosan játszott, Constantin Budescu szabadrúgásán kívül nem is jelentett veszélyt Sergio Rochet kapujára.

A szünet után sem változott a játék képe, Lung újabb bravúrokat mutatott be Guus Hupperts és Johansson helyzeteinél. Ekkor viszont már az Astra is válaszolt, ám Denis Alibec emelése és Valeriu Gaman fejese is elkerülte a kaput. A hollandok fölénye aztán a hajrában mégis góllá érett - ó te hálátlan kapussors -, ehhez kellett azonban az addig remeklő Lung óriási bakija, hisz van der Linden szélről szálló erőtlen szabadrúgását beejtette a kapuba. A 84. percben aztán Henriksen ugratta ki Robert Mührent, aki elvitte a kapus mellett is a labdát és beállította a 2-0-ás végeredményt. Az Astra teljesítményéről mindent elmond, hogy mindössze egyszer találta el az Alkmaar kapuját.

Ezzel 12 év után fordul elő ismét, hogy egyetlen román csapat se jut be valamely európai kupasorozat csoportkörébe. Magyarország ezzel szemben „megszokta" ezt a helyzetet, hisz az elmúlt húsz évben mindössze öt alkalommal szerepelt valamelyik csapat a csoportkörben: kétszer a Ferencváros, kétszer a Debrecen és legutóbb 2012-ben a Videoton.

Európa Liga rájátszás visszavágó (összesített eredmény):
Videoton - Lech Poznań 0-1 (0-4)
gól: Kedziora (57.)

Rosenborg - Steaua 0-1 (1-3)
gól: Popa (54.)

AZ Alkmaar - Astra 2-0 (5-3)
gólok: van der Linden (80.), Mühren (85.)

További eredmények:
Kajrat (kazah)-Bordeaux (francia) 2-1
Tj: a Bordeaux, 2-2-es összesítéssel, idegenben szerzett góllal
Jablonec (cseh)-Ajax (holland) 0-0
Tj: az Ajax, 1-0-s összesítéssel
Qarabag (azeri)-Young Boys (svájci) 3-0
Tj: a Qarabag, 4-0-s összesítéssel
Rubin Kazany (orosz)-Rabotnicski Szkopje (macedón) 1-0
Tj: a Rubin Kazany, 2-1-es összesítéssel
HJK (finn)-FK Krasznodar (orosz) 0-0
Tj: a Krasznodar, 5-1-es összesítéssel
Saint-Étienne (francia)-Milsami Orhei (moldovai) 1-0
Tj: a Saint-Étienne, 2-1-es összesítéssel
Thun (svájci)-Sparta Praha (cseh) 3-3
Tj: a Sparta Praha, 6-4-es összesítéssel
Bröndby (dán)-PAOK (görög) 1-1
Tj: a PAOK, 6-1-es összesítéssel 
Fenerbahce (török)-Atromitosz (görög) 3-0
Tj: a Fenerbahce, 4-0-s összesítéssel 
Panathinaikosz (görög)-Qäbälä (azeri) 2-2
Tj: a Qäbälä, 2-2-es összesítéssel, idegenben szerzett gólokkal
Hajduk Split (horvát)-Slovan Liberec (cseh) 0-1
Tj: a Slovan Liberec, 2-0-s összesítéssel
Vojvodina (szerb)-Viktoria Plzen (cseh) 0-2
Tj: a Plzen, 5-0-s összesítéssel 
Standard Liege (belga)-Molde (norvég) 3-1
Tj: a Molde, 3-3-as összesítéssel, idegenben szerzett góllal
Borussia Dortmund (német)-Odd (norvég) 7-2
Tj: a Dortmund, 11-5-ös összesítéssel 
Athletic Bilbao (spanyol)-MSK Zilina (szlovák) 1-0
Tj: a Bilbao, 3-3-as összesítéssel, idegenben szerzett gólokkal
Midtjylland (dán)-Southampton (angol) 1-0
Tj: a Midtjylland, 2-1-es összesítéssel 
Legia Warszawa (lengyel)-Zorja Luhanszk (ukrán) 3-2
Tj: a Legia, 4-2-es összesítéssel
Red Bull Salzburg (osztrák)-Dinamo Minszk (fehérorosz) 2-0 - 11-esekkel 2-3
Tj: a Dinamo Minszk, 2-2-es összesítés után tizenegyesekkel
Belenenses (portugál)-Rheindorf Altach (osztrák) 0-0
Tj: a Belenenses, 1-0-s összesítéssel

Az EL mezőnye: (sorsolás pénteken)

1. kalap: Schalke (német), Borussia Dortmund (német), Basel (svájci), Napoli (olasz), Tottenham Hotspur), Ajax (holland), Villarreal (spanyol), Rubin Kazany (orosz), Athletic Bilbao (spanyol), Sporting (portugál), Marseille (francia), Dnipro Dnipropetrovszk (ukrán)
2. kalap: Braga (portugál), Fiorentina (olasz), Lazio (olasz), Anderlecht (belga), Liverpool (angol), AZ (holland), Viktoria Plzen (cseh), FC Bruges (belga), PAOK (görög), Celtic (skót), Besiktas (török), APOEL (ciprusi) 
3. kalap: Monaco (francia), Sparta Praha (cseh), Fenerbahce (török), Legia Warszawa (lengyel), Bordeaux (francia), Lokomotiv Moszkva (orosz), Lech Poznan (lengyel), Saint-Etienne (francia), Slovan Liberec (cseh), Augsburg (német), Rapid Wien (osztrák), FK Krasznodar (orosz)
4. kalap: Partizan Beograd (szerb), Aszterasz Tripolisz (görög), Belenenses (portugál), Rosenborg (norvég), Qarabag (azeri), Molde (norvég), Dinamo Minszk (fehérorosz), Groningen (holland), Sion (svájci), Midtjylland (dán), Skënderbeu (albán), Qäbälä (azeri)

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: